CETUSAN
MINDA HIJAU SAYA~~~~
minggu 4
minggu 4
sedang saya
membelek-belek internet untuk mencari maklumat bagi menyiapkan tugasan
pengurusan, saya tertarik dengan satu maklumat yang saya rasakan sangat berguna
untuk dikongsi bersama. sudah namanya bakal guru kepada kanak-kanak sudah
tentulah saya akan berkongsi tentang sesuatu yang berkaitan dengan Awal
kanak-kanak
perkara yang
ingin dikongsi pada hari ini ialah berkaitan dengan pengurusan nutrisi
kanak-kanak atau yang lebih khusus ialah bayi. Saya merasakan hal ini penting
bagi memastikan kesihatan kanak-kanak terjamin bagi membantu kanak-kanak
membesar dan berkembang kerana asas kesihatan bermula dari pemakanan......
PERKEMBANGAN
AWAL KANAK-KANAK DAN KHASIAT NUTRISI
Kepentingan
Susu terhadap kanak-kanak
Kanak-kanak memerlukan susu sejak dari usia yang kecil lagi.
Susu mempunyai khasiat nutrisi yang penting untuk pertumbuhan dan
perkembangan otak anak-anak. Kalsium merupakan mineral yang paling penting
yang diperoleh daripada susu. Kalsium adalah merupakan antara sumber yang
penting untuk kanak-kanak dan paling mudah diserap kedalam badan mereka.
Kalsium diperlukan untuk pembesaran serta menguatkan tulang dan gigi.
Selain daripada susu, kalsium juga boleh diperolehi daripada
sumber lain seperti ikan (sardin, ikan bilis), keju, yogurt, tauhu,
kekacang dan sayuran hijau. Ibu bapa perlu mempelbagaikan jenis makanan bagi
memastikan anak mereka mendapat nutrisi yang secukupnya untuk perkembangan
tulang dan gigi yang kuat. Kajian menunjukkan setiap makanan mempunyai khasiat
nutrisi yang berbeza. Tiada sejenis makanan yang mempunyai kesemua nutrisi yang
diperlukan oleh badan untuk aktiviti harian.
Selain kalsium, susu juga mengandungi mineral dan vitamin
lain seperti vitamin A, vitamin B, (Riboflavin, Niacin, B6 dan B12), vitamin C,
Zink, Fosforus dan Magnesium. Selain itu, susu juga mempunyai protein yang
diperlukan badan untuk membina, memelihara dan membaiki tisu yang rosak.
Protein juga diperlukan untuk membina sel darah merah yang berfungsi sebagai
pembawa oksigen ke seluruh anggota badan kita.
Di dalam badan kita, protein dipecahkan kepada komponen yang
ringkas, dikenali sebagai asid amino. Terdapat 22 jenis asid amino yang penting
untuk kesihatan manusia. Daripada 22 jenis asid amino ini, sebanyak 13 asid
amino adalah dihasilkan oleh badan kita, sementara 9 jenis asid amino adalah
diperlukan daripada makanan yang kaya protein. Protein di dalam susu merupakan
sejenis protein yang kompleks. Ini kerana protein ini mengandungi 9 jenis asid
amino yang diperlukan oleh badan. Kita memerlukan tenaga untuk melakukan
pelbagai jenis aktiviti dan karbohidrat membantu kita untuk memperoleh tenaga
yang diperlukan, Karbohidrat di dalam susu merupakan komponen yang ringkas dan
mudah untuk dihadam oleh badan manusia.
Lemak adalah komponen penting dalam keperluan diet yang
sihat. Kanak-kanak memerlukan kuantiti tertentu untuk membantu dalam
perkembangan otak dan sistem saraf mereka. Selain daripada itu, lemak juga
membantu dalam menyerap sesetengah vitamin seperti vitamin B dan C. Lemak juga
merupakan komponen utama bagi hormon, menyelaputi sistem saraf di dalam badan
kita.
Ketika kanak-kanak membesar, otak mereka juga akan berkembang dengan cepat. Sel-sel otak adalah terdiri daripada lemak perlu. Di pasaran sekarang, kebanyakkan susu mengandungi Omega 3 dan 6 yang membantu dalam perkembangan otak anak kita. Dengan perkembangan otak yang baik, sel-sel otak akan dapat berinteraksi dengan lebih cepat antara satu sama lain dan ini membantu dalam meningkatkan proses pembelajaran mereka. Susu yang penuh khasiat ini adalah mudah disediakan dan boleh di minum pada bila – bila masa. Oleh itu, anak-anak anda perlu digalakkan untuk meminum susu agar mendapat khasiat yang mereka perlukan.
*catatan hijau* Tengoklah bayi yang sihat sentiasa tersenyum dan membesar dengan sempurna. Hidup menjadi bahagia dengan kehadiran bayi seperti ini....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan